Starten met een business doe je beter niet vanuit passie. Daar kan ik wel enkele redenen voor bedenken… Veel mensen starten als ondernemer omdat ze meer vrijheid willen. Ze willen zelf bepalen waaraan ze werken en wanneer. Als je dan de vraag stelt: “Wat wil dan eigenlijk doen?” Dan krijg je vaak als antwoord dat ze hun passie willen najagen. Je bedrijf enkel bouwen op passie kan echter nefaste gevolgen hebben voor de toekomst van je business.

Hartstocht

Wat betekent passie eigenlijk? Passie betekent “hartstocht”, “vurigheid” of “drang”. 
Met passie ondernemen betekent dat je vanuit een bepaalde hartstocht of vurigheid een activiteit gaat doen, zoals bij een hobby. Het is dus niet verwonderlijk dat wanneer je wil vrijheid wil, dat je dan ook wil bezig zijn met iets waar je hartstocht ligt. Je bedrijf enkel bouwen op passie kan echter nefaste gevolgen hebben voor de toekomst van je business.

Wat er niet goed is aan passie

Hieronder een aantal redenen waarom passie nadelig kan zijn.- Passie zorgt voor een goed gevoel krijgt. Dat gevoel wil je liefst blijven ervaren. Iets wat je graag doet, wil echter niet zeggen dat je die activiteit ook goed doet. Passie kan ervoor zorgen dat je met iets bezig bent waar je plezier in hebt, maar waar je veel energie in moet steken.- Door je hartstocht kan je blindelings ergens voor gaan. Daardoor ga je minder alert zijn voor de risico’s. Het kan ervoor zorgen dat je iets bezig bent waar eigenlijk geen voldoende markt voor is om geld mee te verdienen.- Passie kan ervoor zorgen dat je beslissingen niet goed onderbouwd zijn. –  Door het gevoel van passie, wil je liever zo weinig mogelijk veranderen. Want je wil immers niet dat het goed gevoel weggaat. In een business iet het echter noodzakelijk om je continue aan te passen aan de markt en wat je klanten verlangen.

Wil dit zeggen dat je niet met passie aan een bedrijf moet beginnen?

Natuurlijk is passie heel belangrijk. – Passie zorgt er namelijk wel voor dat je meer plezier beleeft in je werk.
– Het geeft je een extra drive om er helemaal voor te gaan.
– Passie kan ook een bron zijn van nieuwe ideeën. 

De fundamenten van je business

Naast passie moet je ook oog hebben voor de andere factoren die van je business een succes maken. Zorg eerst voor goede fundamenten in je bedrijf. Dan bouw je aan een duurzame onderneming waar passie als een extra motivator je bedrijf doet leven.
– Talent is bijvoorbeeld een belangrijke bouwsteen. Kies voor iets waar je goed in bent en waarmee je een verschil kan maken voor andere mensen. Zet je talent in om problemen op te lossen waarmee je klanten zitten. Besteed andere zaken uit die je energie kosten, ook al is het iets waar je graag mee bezig bent.
– Zorg voor een oplossing van een urgent probleem van je klanten
– Heb aandacht voor de klanten ervaring (customer journey). Gevoel en beleving zijn belangrijk om je klanten aan te trekken en om ze te houden. Het zorgt ervoor dat je je kan onderscheiden van de concurentie en dat je klanten aantrekt die je wil aantrekken

Wil jij ook elke dag bezig zijn met je passies?

Het lijkt een utopie om te doen wat je graag doet en daarmee geld te verdienen. Ook voor jou is dit mogelijk! Ik help dagelijks ondernemers aan meer vrijheid omdat ze binnen hun bedrijf enkel nog dingen doen waarmee ze willen bezig zijn. Wil jij elke dag doen wat je graag doet? Vraag dan hieronder een Insight gesprek aan en neem die eerste stap!