Stel je voor dat je een bedrijf hebt waarbij je energie krijgt uit je werk. Dat je een mooi inkomen hebt om van te leven en ook nog tijd hebt om vaker je zin te doen. Beeld je in dat je enkel hoeft samen te werken met mensen waar je een klikt mee hebt en met dingen bezig bent die je leuk vindt. Dat is mogelijk wanneer je als ondernemer een waardevolle dienst bouwt rond de problemen van je ideale klant. In deze post krijg je enkele tips die je op weg kunenn helpen om van een idee een dienst te bouwen die waardevol is voor je klant.

Geld verdienen kan je enkel doen als je een business hebt met klanten. Veel bedrijven falen omdat ze een product of dienst aanbieden dat niet nuttig is voor mensen. Daarom is het belangrijk om je klant centraal te zetten. Door op een slimme manier te ondernemen, is het niet nodig om je suf te werken. Je wil immers veel tijd hebben om lekker je zin te doen. Dit kan je doen door uit te besteden en routine te automatiseren. Zo kan je meer creatief bezig zijn in je business en meer plezier beleven.

In deze post krijg je alvast wat tips hoe je van een idee een business kunt bouwen waarmee je klanten kan aantrekken. In mijn Ebook kan je meer tips terugvinden.

1/ Ontdek je ideale klanten

Je kan meer plezier beleven in je werk, wanneer je met mensen omgaat waar je een klik mee hebt. Ideale klanten zijn dus mensen waar je graag mee samenwerkt en die een probleem hebben dat jij kan oplossen door met je talenten een verschil te maken. Ken je het gevoel dat je een klik hebt met iemand? Dan zal je ook meer moeite doen om die persoon te helpen. Stel je voor dat je enkel nog kan samenwerken met mensen die je leuk vindt…

2/ Begrijp je ideale klant

Leef je in in de wereld van je ideale klant. Veel ondernemers en bedrijven maken namelijk producten die niet nuttig zijn en waar niemand op staat te wachten. Door op onderzoek te gaan kan je meer empathie krijgen met je klant. Je krijgt meer inzicht in de problemen en hoe die momenteel opgelost worden. Bouw daarom een dienst op die een probleem oplost van je ideale klant. Richt je enkel op diensten die ook werkelijk waardevol zijn voor je klanten en waar ze nog geen goeie oplossing voor hebben.

Een goed marktonderzoek doen is cruciaal om meer inzicht te krijgen in je ideale klant. Enkel wanneer je helderheid hebt, zal je iets waardevol kunnen bouwen. Een marktonderzoek kan je best stapsgewijs aanpakken en experimenteren. Je kan best zo snel mogelijk in contact komen met je ideale klant. Je kan starten met observaties en met interviews. Zo voorkom je dat je een product aan het bouwen bent dat enkel nuttig is in jouw eigen leefwereld.

Zit je even vast met je marktonderzoek of heb je het gevoel dat je in cirkels aan het lopen bent? Dan kan je hulp vragen aan iemand en/of het even laten rusten. Zo krijg je weer andere inzichten.

3/ Bekijk het eens op een andere manier

Als creatief persoon heb je het talent om out-ofthe- box te denken. Dit talent kan je ook inzetten om te ontdekken waar mensen mee bezig zijn en hoe je dit kunt verbeteren. Sta even stil met wat je rondom jou ziet, wat je hierbij voelt en waarom dit zo is. Bedenk dan hoe je dit kunt verbeteren of hoe dit ook waardevol kan zijn als je het op iets anders toepast. Als je dit regelmatig doet, dan zal er een nieuwe wereld voor je opengaan waarin je boordevol inspiratie krijgt voor nieuwe ideeën.

4/ Doe meer met je ideeën

Ideeën kunnen op allerlei momenten binnenkomen. Zorg er dus voor dat je altijd iets hebt om te noteren. Nadien kan je meerdere ideeën bundelen tot een groter concept. Een concept kan je namelijk veel tastbaarder maken. Dat maakt de drempel lager om met je ideeën actie te ondernemen. Bovendien kan je makkelijker van een concept een protoype bouwen dat je kan uitproberen met je klant. Visueel maken van je ideeën helpt om meer inzicht te krijgen. Als het concreter en tastbaar is, dan gaan andere mensen ook beter begrijpen waar je mee bezig bent.

5/ Visualiseer je ideeën

Visueel maken van je ideeën helpt om meer inzicht te krijgen. Als het concreter en tastbaar is, dan gaan andere mensen ook beter begrijpen waar je mee bezig bent. Dit zorgt er ook voor dat anderen meer bereid zijn om je te helpen. Visueel maken kan bijvoorbeeld met behulp van deze tools:
– Stappenplan
– Schema
– Mindmap
– Storybook / Tekenen
– Customer journey
– Schaalmodel

6/ Test je concept of prototype uit met je klant

Wanneer je denkt dat je iets hebt dat waardevol is, ga dit dan uitproberen bij je ideale klant. Je hoeft nog niet een volledig product uit te bouwen om al dingen uit te testen. Dat kan je ook met eenvoudige prototypes. Een prototype is een vereenvoudigd model van je oplossing of van een deel van je oplossing. Dat kan bijvoorbeeld een storyboard zijn waarin je je oplossing schetst. Het kan ook een eenvoudig model zijn van je oplossing. Je kan best zorgen dat je niet te veel geld spendeerd aan je prototype. Geef dus de voorkeur aan eenvoud en iets dat je snel kan bouwen.

 7/ Kom in actie

Het belangrijkste is dat je in actie komt en blijft. Er zijn verschillende fases die je moet doorlopen wanneer je van een idee een dienst wil bouwen. Het kan zijn dat je verschillende fases een aantal keren moet doorlopen vooralleer je een oplossing hebt die waardevol is en waarmee je geld kan verdienen. Het proces heeft soms iets weg van bergen beklimmen: je komt aan op een top en dan denk je dat je er bent, maar dan zie je dat er nog een hogere berg is.
Een dienst ontwikkellen kan heel leuk zijn. Je leert nieuwe dingen en je kan heel creatief zijn. Steek daarom enkel tijd in dingen die je zelf ook leuk vindt en die nuttig zijn om je doelen te bereiken. Blijf vooral actie ondernemen om je doel te bereiken!

Wil jij ook elke dag bezig zijn met je passies?

Het lijkt een utopie om te doen wat je graag doet en daarmee geld te verdienen. Ook voor jou is dit mogelijk! Ik help dagelijks ondernemers aan meer vrijheid omdat ze binnen hun bedrijf enkel nog dingen doen waarmee ze willen bezig zijn. Wil jij elke dag doen wat je graag doet? Vraag dan hieronder een Insight gesprek aan en neem die eerste stap!