“Zoeken naar oplossingen op maat en kennis ter beschikking stellen. Je wil verbinden en samenwerken. Je kan mensen goed aanvoelen en hebt een sterke intuïtie” “Creatief, snel en sterk inzicht, empathisch en out-of-the box denken”

Vaak heb je als ondernemer een blinde vlek wat betreft je eigen diensten en methodes. Ik help ondernemers om diensten te bouwen die echt waardevol zijn voor hun klanten en om verdienmodellen te zoeken die passen met de levenstijl van de ondernemer.

Het resultaat is dat je dan meer vrijheid ervaart omdat je een bedrijf hebt met een dienst dat je makkelijk kan verkopen en een levenstijl die hoort met wat jij belangrijk vindt in het leven.

Klantgericht zijn zit me in de genen.

Toen ik nog kind was, viel het me op dat ik snel anderen kon aanvoelen. Het is een eigenschap die ik ook aan mijn kinderen doorgegeven heb. Op de een of andere manier zag ik in wat anderen nodig hadden. Empathie en sensitief zijn heeft ook zijn valkuilen. Naarmate ik ouder werd ben ik dit talent bewuster gaan ontwikkelen en heb ik leren omgaan met de valkuilen.  

Creativiteit als passie

 Na mijn opleiding had ik gekozen om als software ontwikkelaar aan de slag te gaan. Ik had altijd een passie om dingen te creëren. Met software heb je nu eenmaal veel ruimte voor creativiteit.

 De keerzijde van creativiteit is dat je net veel mogelijkheden hebt. Wanneer je geen sturing hebt, dan kom je met producten of diensten die helemaal niet nuttig zijn. Wel beladen met allerlei technologische snufjes en features. Dat wordt dan als marketing en sales middel ingezet om de klant te overtuigen en er veel geld voor aan te rekenen.

Kiezen voor je talenten

Wat me opviel is dat heel wat dienstverlenende bedrijven niet klantgericht zijn. Ze schuiven de verantwoordelijkheid over de business waarde van het product of dienst af naar hun klanten. Ik geloof eerder dat dit van twee kanten moet komen: zowel de ondernemer en het dienstverlenend bedrijf als adviseur.

Als ontwikkelaar word je in bedrijven vaak geacht om enkel uit te voeren. Wanneer je dan iets aan het bouwen bent, dat überhaupt niet nuttig is dan kan je alleen maar toekijken. De features van het product zijn immers al “verkocht”.

Daar zit ik je dan met je klantgerichtheid als talent. Jaren heb ik het op de achtergrond moeten schuiven. Tot ik besloot om na mijn uren zelf te starten met klanten, zodat ze een dienst in de markt konden zetten die ook echt waardevol is voor hun klanten.

Ondernemen zit ook in mijn genen. Al moet je in het begin leren om te ondernemen en te verkopen. Met verschillende startup ideeën ben ik aan de slag gegaan om al doende te leren. Zo leerde ik ook veel mensen kennen.

Ik ging vaak koffie drinken met starters die een idee hadden voor een digitaal product. Ze zochten een “IT’er” om het product te ontwikkelen. Daar hadden ze dan 1000 tot 2000 EUR voor over. Ik moest enkel maar toehappen en uitvoeren hoe zij het ontworpen hadden. Geld verdienen en de verantwoordelijkheid afschuiven wanneer ze met hun product falen.

Trouw blijven aan je waarden

 Alleen zit ik zo niet in elkaar. Het strookt niet met mijn waarden. Wat er in de plaats gebeurde, was dat ik hen ging adviseren over hoe ze het product konden aanpassen zodat het wel nuttig was voor hun klanten. Gratis advies…

 Nu geef ik mijn klanten waarde door advies te geven over hoe zij op hun beurt hun dienst kunnen opschalen of bouwen, zodat het klantgericht is en waardevol. En bovendien ook past met wat ze echt belangrijk vinden.